Monday, February 10, 2014

Открий Португалия!




Португалия – страна на мореплаватели, на хубавото вино, на красивите залези и на онзи неочакван микс от близки и далечни култури, който й придава екзотичен  чар. Най-западната европейска държава обаче става все по-популярна с всяка изминала година, а това означава, че скоро може и да загуби част от своята романтика и магия.

Разгледай галерия за Лисабон Тук:





Click on image to open Gallery




Кликни върху снимка, за да ти излезе галерия, но тогава ще изгубиш текстовете



Дворецът в градчето Кейлуж край Лисабон е сред архитектурните гордости  на Португалия. Първоначално това било детската градина на португалския двор, където се захвърляли по-малките отрочета, изтърсаците и извънбрачните деца на кралете и придворните. Според екскурзоводката ни, никой не се занимавал с възпитанието и образованието им и те растяли диви, некъпани и невежи. Докато един ден крал Педро де Браганса решил да облагоусрои това местенце и да го превърне в лусозна лятна резиденция. Какво се е случило с дечицата, така и не разбрахме.




















Португалските крале се женели само за най-близките си роднини - сестра, братовчед, леля... Резултатите са повече от видими по стените на двореца. Пълно е с портрети на малки уродливи принцове и принцеси. Детенцето от тази картина е болно от хидроцефалия.  











Иначе дворецът в Кейлуж се слави не само с богатствата си, но и с фантастичните си градини!

































Градчето Синтра и по-точно замъкът Пена са следващата и най-дългоочаквана спирка на нашата екскурзия. За жалост от фантастичния замък и най-старият образец на еропейския романтизъм видяхме само ... това. Непривичният студ, мъглата и дъждът ни отнеха възможността да му се насладим.





















Едно от чудесата на Португалия е построено на мястото на някогашен манастир, унищожен от гръмотевица и от земетресение. Принадлежал е на крал Фернандо І, чичото на нашия Кобург. Впрочем градчето било любимо място на гейовете през 19 век, които се надпреварвали кой по-ексцентричен и фантастичен дворец да си построи и каква по-дива еднополова фиеста да организира!!





























Някои хора проявиха несвойствена съобразителност и си бяха взели дъждобрани, за което се превърнаха в обект на завист. 






























Небезизвестният Лорд Байрон се влюбил в градчето Синтра и писал на майка си: "Това е едно от най-възхитителните селища в Европа", след което се пренесъл да живее тук, макар и временно!
































През цялото време висял в това кафене. Днес то е една от най-търсените и ...скъпи местни атракции. 































Синтра ревниво опази от нас своите прелести















Една от най-старите изби в Португалия се намра в Азейтао






















Посещението на избата Фонсека включва и дегустация на местните реномирани вина от района Алентежо, известен с превъзходните си вина.
























О да,  бива си го винцето им!











Тези хора определено имат усет към детайлите и аранжимента

































Отправяме си към най-западната част на Стария континент,там където вълните на Атлантика се разпръскват в нозете на чудовищно стръмни скали




























Кабо да рока, или Скалистият нос е една от туристическите атракции, които не са за изпускане. Дори ти издават серификат /срещу скромно заплащане/, че си стъпил на най-западната точка на Европа. 































Тук ветровете са безмилостни, а океанът се разбива с необуздана ярост в отвесните скали, затова наричат мястото Бока до инферно или Устата на ада. 






























Крайбрежието в околностите на Лисабон обаче е раят за сърфисти и за хора с меланхолични души. Вълните се разбиват с такъв трясък, че надробяват скалите на дребни камъчета, които местните оприличават на кус-кус или "кашкаиш" на португалски.














Кашкаиш се нарича и едно от реномираните им курортни градчета, недалеч от столицата. В някогашното рибарско селце днес се кипрят едни от най-красивите и скъпите им резиденции, а в яхтеното пристанище са пуснали котва ветроходните возила на местни тузари.























Кашкаиш и типичните за всички португалски градове мозайки. Обожавам ги!
































 Евора е един от най- античните градове в Португалия с над 2000 -годишна история































Царе са на керамиката и на приложните изкуства




































Централният площад Праса до Жиралдо в Евора




























За местните бръснарницата е най-вече място за срещи и раздумка






















Небе от захарен памук



















В Евора следите, оставени от маврите се преплитат със свидетелства от испанското присъствие



































Умират за пластмасови цветя, с които украсяват домовете и градините си. Като арабите!





































Типична португало-арабска гледка
















Решаваме да се отбием във францисканския храм на Евора. Я какви живописни фризове !  




























Capella dos ossos или Капела на костите - така се казва храмът, изграден от костите на над 5000 францискански монаси. На входа му те посреща нелицеприятен надпис : "Ние, костите които сме тук, очакваме вашите"





























"Любопитна гледка" представлява висящата мумия на детенце. Интерес будят и колоните, изградени от подбедрени кости.  













Кога ли ще дойде моят ред !


























Голяма част от територията на Португалия е залесена с коркови дървета. Производството на корк е една от водещите местни индустрии. Освен тапи за вино, от корк произвеждат всичко което ти хрумне: чанти, шапки, обувки, дрехи, които обаче струват цяло състояние



















Ето ни и във Фатима - третият по значение поклоннически център в католическия свят след Лурд във Франция и Сантяго де Компостела в Испания. Огромният площад пред катедралата е проектиран по подобие на този на Св. Петър на Ватикана. Всяка година на 13 май на него се събират над 1 млн. поклонници от цялата планета.

























Преди да се отдадем на медитация и молитви обаче минаваме през една от стотиците сергии, израстнали около площада, за да си закупим ... восъчна фигурка, която ще бъде благословена от Богородица. Срещу 5 евро се продават крака, глави, гърди и т.н. Ако имаш мастопатия й поднасяш фигурка на гърда, ако си с мигрена й оставяш глава, ако си с остеопороза й носиш крак и т.н. Екскурзоводката ни предлага да си купим цели човешки фигури, за да си решим от раз проблемите.



























Ура, успях да се снабдя с женска фигурка. Сега вече непримиримият ми, хиперактивен дух ще живее в напълно здраво тяло. 




























Оставяме въпросните фигурки в едно отделение, разположено на 50-на  м. от магазина /не се съмняваме, че само след час те отново ще се озоват на щанда/ и ни насочват към някаква пещ, където хвърляме свещите си, за да се сбъднат желанията ни. Само дето не си спомням своето!!!




























Какви ли грехове изкупува тази клетница? Подобно на нея, стотици католици си закупуват специални наколенки, за да се влачат с часове по специални улеи, които криволичат из площада, отвеждайки грешниците до святото място, където да поискат прошка.  

























Очаквам тези инвалиди всеки момент да скочат на крака и да затанцуват.. полка

































От някогашното невзрачно селце не е останало нищо. Около катедралата и площада му е израстнал цял град с огромни хотели, нощни заведения, магазини, спортни зали и пр, които посрещат всяка година милиони поклонници. Фатима е поредният пример за това как вярата в Бога и нещастието на хората могат да се превърнат в доходна индустрия. Въпреки това мястото е пропито с някаква необяснима мистика...




















В градчето Баталя се намира манастирът Санта Мария да Виктория - едно от чудесата на готическата архитектура


















За жалост инвестициите секнали и куполът му останал незавършен













Градчето е известно със сувенирните си магазинчета, в които се продават и изделия от корк. Тази шапка струва 45 евро. Не, мерси, ще си остана с моята сламена от сергията на Плиска.


























Поредното живописно рибарско градче Назаре ни посреща с драматично, оловно небе.


















Градчето е известно и с продавачките си на ядки, облечени в традиционните местни къси поли. Навремето рибарските булки така са  се обличали, за да газят спокойно в морето и да вадят мрежите с риба, без да се мокрят. Сега така прелъстяват туристите и после ги лъжат със сметката.















Мястото е свято за католиците. В бароковата му църква се съхранява поредната чудотворна икона на Дева Мария.  
















О не, и тук откриваме човешки крайници! Има дори детско краче.
















На разположение на поклоонниците е и голямо разнообразие от човешки органи.  Можеш да оставиш на Богородица и фигурка на крава, ако искаш да ти благослови "стоката"!


























Но най-красивото градче, на което попаднахме е Обидош!




























Още с пристигането ударихме по една "джинджа", /или вишновка/ която се предлага в малки шоколадови чашки, превръщайки се в търсена атракция. 





Обидош е заобиколено от крепостни стени, издигнати още от маврите. В продължение на столетия португалските крале го подарявали на съпругите си, затова е известно, като "Домът на кралиците". 








Можеш с часове да се скиташ по тесните му улички и да щракаш до насита с фотоапарата. На всеки ъгъл те дебнат изненади. 























Крепостната му стена е дълга над километър, а от нея се открива смайваша гледка към португалската провинция.





























Извадихме късмет - видяхме булка.






























Защо не съм художник, музикант или поет, за да  възпея цялата тази необятна красота!


























Някои от къщите на Обидош са като илюстрации на детска книжка. 





























Посетихме Обидош извън активния туристически сезон и така успяхме да се насладим напълно на автентичната му атмосфера. 






Снимки: Венета Николова . Пътешествия без край

3 Comments:

At February 10, 2014 at 4:02 PM , Blogger Unknown said...

Най-сетне...дългоочакваните снимки от едно фантастично пътешествие! Не за първи път съм дълбоко впечатлена от уменията на фотографката и от сладкодумните й коментари! Португалия е наистина приказна страна, вече се влюбих в нея...

 
At February 10, 2014 at 11:02 PM , Blogger Unknown said...

Благодаря ви, Инес за всеотдайната приятелска подкрепа !! :) A Португалия наистина е приказна страна, която си струва да опознаеш, преди ордите от туристи да са я обезличили, както е на повечето места в Европа.

 
At May 13, 2014 at 12:11 AM , Blogger mimipet7@googlemail.com said...

Отдавна си мечтаем да направим една голяма обиколка на Португалия, кой знае кога...
Но миналата есен бях за малко в Лисабон и успях да се докосна и до тази страна. Дори и да са различни усетих много общо между нашите два страни.
Нямам все още време да видя и другите ви галерии със снимки, но се надявам да сте били и в Испания, огромна е и много време и пари трябват, но пък е много красива!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Фотогалерия - ЩЕ БЪДЕТЕ ПРЕХВЪРЛЕНИ КЪМ НОВАТА ВЕРСИЯ НА САЙТА: Открий Португалия!

Открий Португалия!




Португалия – страна на мореплаватели, на хубавото вино, на красивите залези и на онзи неочакван микс от близки и далечни култури, който й придава екзотичен  чар. Най-западната европейска държава обаче става все по-популярна с всяка изминала година, а това означава, че скоро може и да загуби част от своята романтика и магия.

Разгледай галерия за Лисабон Тук:





Click on image to open Gallery




Кликни върху снимка, за да ти излезе галерия, но тогава ще изгубиш текстовете



Дворецът в градчето Кейлуж край Лисабон е сред архитектурните гордости  на Португалия. Първоначално това било детската градина на португалския двор, където се захвърляли по-малките отрочета, изтърсаците и извънбрачните деца на кралете и придворните. Според екскурзоводката ни, никой не се занимавал с възпитанието и образованието им и те растяли диви, некъпани и невежи. Докато един ден крал Педро де Браганса решил да облагоусрои това местенце и да го превърне в лусозна лятна резиденция. Какво се е случило с дечицата, така и не разбрахме.




















Португалските крале се женели само за най-близките си роднини - сестра, братовчед, леля... Резултатите са повече от видими по стените на двореца. Пълно е с портрети на малки уродливи принцове и принцеси. Детенцето от тази картина е болно от хидроцефалия.  











Иначе дворецът в Кейлуж се слави не само с богатствата си, но и с фантастичните си градини!

































Градчето Синтра и по-точно замъкът Пена са следващата и най-дългоочаквана спирка на нашата екскурзия. За жалост от фантастичния замък и най-старият образец на еропейския романтизъм видяхме само ... това. Непривичният студ, мъглата и дъждът ни отнеха възможността да му се насладим.





















Едно от чудесата на Португалия е построено на мястото на някогашен манастир, унищожен от гръмотевица и от земетресение. Принадлежал е на крал Фернандо І, чичото на нашия Кобург. Впрочем градчето било любимо място на гейовете през 19 век, които се надпреварвали кой по-ексцентричен и фантастичен дворец да си построи и каква по-дива еднополова фиеста да организира!!





























Някои хора проявиха несвойствена съобразителност и си бяха взели дъждобрани, за което се превърнаха в обект на завист. 






























Небезизвестният Лорд Байрон се влюбил в градчето Синтра и писал на майка си: "Това е едно от най-възхитителните селища в Европа", след което се пренесъл да живее тук, макар и временно!
































През цялото време висял в това кафене. Днес то е една от най-търсените и ...скъпи местни атракции. 































Синтра ревниво опази от нас своите прелести















Една от най-старите изби в Португалия се намра в Азейтао






















Посещението на избата Фонсека включва и дегустация на местните реномирани вина от района Алентежо, известен с превъзходните си вина.
























О да,  бива си го винцето им!











Тези хора определено имат усет към детайлите и аранжимента

































Отправяме си към най-западната част на Стария континент,там където вълните на Атлантика се разпръскват в нозете на чудовищно стръмни скали




























Кабо да рока, или Скалистият нос е една от туристическите атракции, които не са за изпускане. Дори ти издават серификат /срещу скромно заплащане/, че си стъпил на най-западната точка на Европа. 































Тук ветровете са безмилостни, а океанът се разбива с необуздана ярост в отвесните скали, затова наричат мястото Бока до инферно или Устата на ада. 






























Крайбрежието в околностите на Лисабон обаче е раят за сърфисти и за хора с меланхолични души. Вълните се разбиват с такъв трясък, че надробяват скалите на дребни камъчета, които местните оприличават на кус-кус или "кашкаиш" на португалски.














Кашкаиш се нарича и едно от реномираните им курортни градчета, недалеч от столицата. В някогашното рибарско селце днес се кипрят едни от най-красивите и скъпите им резиденции, а в яхтеното пристанище са пуснали котва ветроходните возила на местни тузари.























Кашкаиш и типичните за всички португалски градове мозайки. Обожавам ги!
































 Евора е един от най- античните градове в Португалия с над 2000 -годишна история































Царе са на керамиката и на приложните изкуства




































Централният площад Праса до Жиралдо в Евора




























За местните бръснарницата е най-вече място за срещи и раздумка






















Небе от захарен памук



















В Евора следите, оставени от маврите се преплитат със свидетелства от испанското присъствие



































Умират за пластмасови цветя, с които украсяват домовете и градините си. Като арабите!





































Типична португало-арабска гледка
















Решаваме да се отбием във францисканския храм на Евора. Я какви живописни фризове !  




























Capella dos ossos или Капела на костите - така се казва храмът, изграден от костите на над 5000 францискански монаси. На входа му те посреща нелицеприятен надпис : "Ние, костите които сме тук, очакваме вашите"





























"Любопитна гледка" представлява висящата мумия на детенце. Интерес будят и колоните, изградени от подбедрени кости.  













Кога ли ще дойде моят ред !


























Голяма част от територията на Португалия е залесена с коркови дървета. Производството на корк е една от водещите местни индустрии. Освен тапи за вино, от корк произвеждат всичко което ти хрумне: чанти, шапки, обувки, дрехи, които обаче струват цяло състояние



















Ето ни и във Фатима - третият по значение поклоннически център в католическия свят след Лурд във Франция и Сантяго де Компостела в Испания. Огромният площад пред катедралата е проектиран по подобие на този на Св. Петър на Ватикана. Всяка година на 13 май на него се събират над 1 млн. поклонници от цялата планета.

























Преди да се отдадем на медитация и молитви обаче минаваме през една от стотиците сергии, израстнали около площада, за да си закупим ... восъчна фигурка, която ще бъде благословена от Богородица. Срещу 5 евро се продават крака, глави, гърди и т.н. Ако имаш мастопатия й поднасяш фигурка на гърда, ако си с мигрена й оставяш глава, ако си с остеопороза й носиш крак и т.н. Екскурзоводката ни предлага да си купим цели човешки фигури, за да си решим от раз проблемите.



























Ура, успях да се снабдя с женска фигурка. Сега вече непримиримият ми, хиперактивен дух ще живее в напълно здраво тяло. 




























Оставяме въпросните фигурки в едно отделение, разположено на 50-на  м. от магазина /не се съмняваме, че само след час те отново ще се озоват на щанда/ и ни насочват към някаква пещ, където хвърляме свещите си, за да се сбъднат желанията ни. Само дето не си спомням своето!!!




























Какви ли грехове изкупува тази клетница? Подобно на нея, стотици католици си закупуват специални наколенки, за да се влачат с часове по специални улеи, които криволичат из площада, отвеждайки грешниците до святото място, където да поискат прошка.  

























Очаквам тези инвалиди всеки момент да скочат на крака и да затанцуват.. полка

































От някогашното невзрачно селце не е останало нищо. Около катедралата и площада му е израстнал цял град с огромни хотели, нощни заведения, магазини, спортни зали и пр, които посрещат всяка година милиони поклонници. Фатима е поредният пример за това как вярата в Бога и нещастието на хората могат да се превърнат в доходна индустрия. Въпреки това мястото е пропито с някаква необяснима мистика...




















В градчето Баталя се намира манастирът Санта Мария да Виктория - едно от чудесата на готическата архитектура


















За жалост инвестициите секнали и куполът му останал незавършен













Градчето е известно със сувенирните си магазинчета, в които се продават и изделия от корк. Тази шапка струва 45 евро. Не, мерси, ще си остана с моята сламена от сергията на Плиска.


























Поредното живописно рибарско градче Назаре ни посреща с драматично, оловно небе.


















Градчето е известно и с продавачките си на ядки, облечени в традиционните местни къси поли. Навремето рибарските булки така са  се обличали, за да газят спокойно в морето и да вадят мрежите с риба, без да се мокрят. Сега така прелъстяват туристите и после ги лъжат със сметката.















Мястото е свято за католиците. В бароковата му църква се съхранява поредната чудотворна икона на Дева Мария.  
















О не, и тук откриваме човешки крайници! Има дори детско краче.
















На разположение на поклоонниците е и голямо разнообразие от човешки органи.  Можеш да оставиш на Богородица и фигурка на крава, ако искаш да ти благослови "стоката"!


























Но най-красивото градче, на което попаднахме е Обидош!




























Още с пристигането ударихме по една "джинджа", /или вишновка/ която се предлага в малки шоколадови чашки, превръщайки се в търсена атракция. 





Обидош е заобиколено от крепостни стени, издигнати още от маврите. В продължение на столетия португалските крале го подарявали на съпругите си, затова е известно, като "Домът на кралиците". 








Можеш с часове да се скиташ по тесните му улички и да щракаш до насита с фотоапарата. На всеки ъгъл те дебнат изненади. 























Крепостната му стена е дълга над километър, а от нея се открива смайваша гледка към португалската провинция.





























Извадихме късмет - видяхме булка.






























Защо не съм художник, музикант или поет, за да  възпея цялата тази необятна красота!


























Някои от къщите на Обидош са като илюстрации на детска книжка. 





























Посетихме Обидош извън активния туристически сезон и така успяхме да се насладим напълно на автентичната му атмосфера. 






Снимки: Венета Николова . Пътешествия без край